BRODET OD OGRCA I PRILJEPAKA

Datum objave: 11.01.2022

BRODET OD OGRCA I PRILJEPAKA

U prvoj polovici zime uobičajene su veće amplitude u morskim mijenama.

Tako za oseke banjošuga znaju u pličinama biti široka kao nogometno igralište. Zgodna prilika

da uz šetnje obalom prikupimo malo ogrca (pužića) i priljepaka (pantanela ili pantalena)

i više za gušt, napravimo doma mali brodet s palentom.

 

sastojci:

1 kg ogrca

1kg priljepaka

dvije oveće kapule

2 česna češnjaka

2 žlice šalše

1 žlica sjeckanog peršina

1 dec bijelog vina

papra na vrhu noža

2 iglice ružmarina

3 deca ribljeg temeljca

40 dag kukuruznog brašna

sol

Pužiće kuhajte desetak minuta na umjerenoj vatri. Iglom izvadite iz kućica. S ogrca, prilikom vađenja mesa, skinite hitinski zatvarač kućice. Kapulu i pomiješane ogrce i priljepke pirjajte, uz dodavanje ostalih sastojaka, oko 40 minuta. Palentu kuhajte u zasoljenoj vodi 30 minuta. Sve ostalo je znanje, iskustvo, ljubav i inspiracija.