BRODET OD OGRCA I PRILJEPAKA
U prvoj polovici zime uobičajene su veće amplitude u morskim mijenama.
Tako za oseke banjošuga znaju u pličinama biti široka kao nogometno igralište. Zgodna prilika
da uz šetnje obalom prikupimo malo ogrca (pužića) i priljepaka (pantanela ili pantalena)
i više za gušt, napravimo doma mali brodet s palentom.
sastojci:
1 kg ogrca
1kg priljepaka
dvije oveće kapule
2 česna češnjaka
2 žlice šalše
1 žlica sjeckanog peršina
1 dec bijelog vina
papra na vrhu noža
2 iglice ružmarina
3 deca ribljeg temeljca
40 dag kukuruznog brašna
sol
Pužiće kuhajte desetak minuta na umjerenoj vatri. Iglom izvadite iz kućica. S ogrca, prilikom vađenja mesa, skinite hitinski zatvarač kućice. Kapulu i pomiješane ogrce i priljepke pirjajte, uz dodavanje ostalih sastojaka, oko 40 minuta. Palentu kuhajte u zasoljenoj vodi 30 minuta. Sve ostalo je znanje, iskustvo, ljubav i inspiracija.