RIBLJA PAŠTETA

Datum objave: 05.11.2021

…. kad se ulovi sitnija riba….

(foto: riblja pašteta sa crnim kruhom od sipa)

RIBLJA PAŠTETA 1.

 

1 kg mola

1 dl maslinova ulja

2 žlice senfa

15 dag maslaca

4 kuhana žumanjka

2 limuna (sok)

peršin

sol, papar

Očistite, operite i krpom posušite ribu. Pofrigajte bez valjanja u brašno. Kad se ohladi, odvojite meso od kostiju. Maslac istucite drvenim tučkom. Dodajte prilikom tučenja žumanjke i senf, a zatim sok od limuna, meso očišćenih mola, nekoliko kapi ulja, kosani peršin, sol i papar. Kada dobijete finu smjesu (ni suhu, ni rijetku), a provjeravat ćete povremenim kušanjem, preselite paštetu u porculansku zdjelu, pokrijte i odložite u hladnjak. Ovo također možete jesti kad vam padne na pamet.

Za paštetu mogu poslužiti moli, ali i druga riba.

RIBLJA PAŠTETA 2.

U varijanti kuhanja, cijele primjerke očišćene ribe prokuhajte u plitkoj vodi, sa svim sastojcima za juhu. Kuhajte najviše deset minuta. Dok se riba kuha svakako dodajte malo soka od limuna, ili bijelog vina ili bijelog vinskog octa. Tako će riba ostati cijela, neće se raspasti. Lakše ćete je očistiti od kostiju. Očišćenu također izmrvite u posudu za miksanje, zalijte s malo juhe, pa dodajte i mrkvicu i luk iz juhe. Naribajte dva kisela krastavca, dodajte tri žlice majoneze, dvije žlice senfa, dva fileta slane srdele, žlicu kečapa, malo kosanog peršina, sok od jednog limuna, jedan dec maslinova ulja, posolite i popaprite. I ova pašteta treba biti glatka i čvrste konzistencije da se može mazati preko prepečenca. Na prepečeni kruh nanesite najprije malo maslaca, a zatim odeblji sloj paštete.