MORUZGVE (VLASULJE)

Datum objave: 19.01.2022

Siječanj, veljača, velike šekade, kad je banjošugo pun malih kulinarskih izazova.

 

POHANE MARUZGE (MORUZGVE, VLASULJE)

sastojci:

30-40 dag maruzgi

4 žlice brašna

1,5 dl ulja

1 jaje

sol

 

priprema:

Maruzge stavite u cjedilo, pustite vodu i dobro protresite. Tako ćete se osloboditi žarnica i lovki. Ocijeđene ostavite izvjesno vrijeme da odstoje. Mogu ostati i cijelu noć. Poslije toga samo ih stavite u razmućeno jaje, pa u brašno svaku posebno, te ih frigajte na vrelom ulju.

POHANE VLASULJE (MARUZGE) U TIJESTU

sastojci:

40 dag vlasulja

1,5 dl ulja

15 dag brašna

1 jaje

1 dl mineralne vode

sol

priprema:

Vlasulje, moruzgve ili maruzge pustite malo da odstoje, a zatim ih u cjedaljki dobro operite pod tekućom vodom, stalno protresajući. Na taj način otpast će i žarnice. Kad se ocijede, svaku posebno zamočite u tijesto. A tijesto ste zamijesili od brašna, jaja, mineralne vode i soli. Tijesto mora biti dovoljno rijetko za pohanje.