Siječanj, veljača, velike šekade, kad je banjošugo pun malih kulinarskih izazova.
POHANE MARUZGE (MORUZGVE, VLASULJE)
sastojci:
30-40 dag maruzgi
4 žlice brašna
1,5 dl ulja
1 jaje
sol
priprema:
Maruzge stavite u cjedilo, pustite vodu i dobro protresite. Tako ćete se osloboditi žarnica i lovki. Ocijeđene ostavite izvjesno vrijeme da odstoje. Mogu ostati i cijelu noć. Poslije toga samo ih stavite u razmućeno jaje, pa u brašno svaku posebno, te ih frigajte na vrelom ulju.
POHANE VLASULJE (MARUZGE) U TIJESTU
sastojci:
40 dag vlasulja
1,5 dl ulja
15 dag brašna
1 jaje
1 dl mineralne vode
sol
priprema:
Vlasulje, moruzgve ili maruzge pustite malo da odstoje, a zatim ih u cjedaljki dobro operite pod tekućom vodom, stalno protresajući. Na taj način otpast će i žarnice. Kad se ocijede, svaku posebno zamočite u tijesto. A tijesto ste zamijesili od brašna, jaja, mineralne vode i soli. Tijesto mora biti dovoljno rijetko za pohanje.