FILETIRANJE

Datum objave: 27.08.2021

Budimir Žižović

Ako ste gladni, teško da ćete se odlučiti ribom zasititi. Treba se pažljivo izboriti s kostima. Strah od ribljih kostiju vrlo je često zapreka i djeci i drugima koji bi je rado jeli, a ne znaju to “stručno” obaviti. To i puno drugih razloga idu u korist filetiranja ribe. Uz malo truda i vještine riješit ćete ove navedene probleme. Uostalom, ribu koju namjeravate zamrznuti, puno će svježija djelovati na tanjuru, ako ste je prethodno filetirali. Cijela zamrznuta, i ako je još i duže u zamrzivaču, imat će onaj neizbježni prateći vonj freškina. Što vam je potrebno za uspješno filetiranje ribe? Svježa ( a može i poluzamrznuta riba ), kuhinjska daska, oštar, tanak i na vrhu ne previše špicast nož. Položenu ribu ćete zarezati s leđa, od glave prema repu. Laganim rezom pratite kosti sve do trbuha. Idite nožem preko rebrenih kostiju, zaobiđite glavu – i imate prvu cijelu polovicu ribe. Za drugu polovicu isto tako postupite. Sad svaku polovicu, po sredini, od napipanih kostiju, po milimetar s jedne i druge strane, zarežite i to odbacite. Dobili ste filtete bez ijedne kosti. Frigati, peći, panirati, dodati u brodet – kako vas volja, na radost svakog nepca. A od preostale ribe, nakon filetiranja, skuhati dobru juhu ili bar temeljac za rižote.