SIPA NA BRODET

Datum objave: 14.05.2023

SIPA NA BRODET

Sezona sipa još je aktualna. Najčešće smo radili bijele i crne rižote, evo uskoro i sipe s bobom. Sipa je zahvalna i frigana, ali i kao važan dodatak brodetima. Međutim, i ona sama može na brodet.

Nećemo ići u klasičnu prezentaciju recepta, nego u priču oko pripravljanja.

Sipe očistite i sačuvajte vrećicu sa crnilom. Narežite na trakice i kvadratiće. Nasjeckani luk stavite na hladno maslinovo ulje. Kad požuti dodajte kosani češnjak i narezane sipe. Kratko pofrigajte i onda po malo podlijevajte toplom vodom, još bolje ribljim temeljcem. Poslije pola sata pirjanja dodajte crnilo, bijelo vino i na vrh noža usitnjeni peperonćino. Nastavite pirjati još pola sata. Uz primjedbu da je to okvirno vrijeme za veće sipe, jer manje treba duže pirjati.

I uz još jednu primjedbu; kušati slanost prije kraja pripravljanja, jer sipe već imaju svoj prirođeni salinitet. Ako nije dovoljno slano, dosolite.

Ovako pripravljenu sipu obavezno poslužujem uz palentu.