CRNI RIŽOT OD SIPE

Datum objave: 26.12.2022

CRNI RIŽOT OD SIPE

40 dag očišćenih sipa

20 dag riže

1 glavica luka

4 česna češnjaka

1 vrećica crnila od sipe

1 dl maslinova ulja

2 žlice nasjeckanog peršina

5 dag maslaca

2 dl bijelog vina

1 žlica ribanog sira

1 l temeljca

list lovora

sol, papar

 

Na hladno ulje stavite da se poprži nasjeckani luk. Kad lagano požuti, nasjeckani češnjak. I odmah zatim narezane sipe. Nek se pirjaju s vrlo malo dodavanja ribljeg ili povrtnog temeljca. Ubacite list lovora. Nakon otprilike pola sata, kušajte jesu li sipe omekšale. Umiješajte crnilo. Dodajte rižu i ostavite je nakratko suhu, stalno miješajući. Sad obilnije podlijevajte s temeljcem i nastavite miješati. Dolijte i vino. Riža bi se trebala pirjati oko 15 minuta. U međuvremenu, rižot posolite i popaprite. Kušajte rižu je li po želji skuhana i tvrda. Izmaknite s vatre, po vrhu pospite s parmezanom, dodajte listiće maslaca i začinite svježim peršinom. Poklopite i ostavite da miruje pet minuta.